„UMFST Târgu Mureș m-a ajutat și m-a ambiționat să devin un medic competent”
Reporter: Pentru început, vă rugăm să ne faceți o scurtă prezentare a dumneavoastră. În ce an ați absolvit Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, ce specialitate v-ați ales, de ce ați ales-o și unde vă desfășurați în prezent activitatea?
Delia Aranka Fancsali: Am absolvit UMFST Târgu Mureș în anul 1998. După examenul de Rezidențiat am ales specialitatea Management și Sănătate Publică, dar visul meu a fost să lucrez ca medic în relație cu bolnavii, așa că după doi ani am dat din nou examenul de Rezidențiat și am devenit specialist în Neonatologie. Am lucrat ca medic specialist la Centrul Medical Nova Vita, apoi am plecat în Germania ca medic rezident pe Pediatrie. În prezent, lucrez ca medic primar pediatru la Clinica din Soest, Germania.
Rep.: Ce motive v-au determinat să profesați în străinătate? Cum decurge o zi din viața profesională?
D.A.F.: Motive personale și profesionale: salariul, posibilitatea de a face a doua specializare, infrastructura și aparatura cu care sunt dotate spitalele, accesul pacienților la investigații și tratamente, programul de lucru, posibilitatea de a participa la cursuri de specializare, modalitatea de examinare.
Programul de lucru al unei zi obișnuite începe la ora 8.30 și se încheie la ora 16.00 sau 17.00. Cu internări, investigații, externări, transfer pacienți (copii) la alte clinici, dacă este cazul, pacient care este însoțit de medic. În cazul în care am gardă, aceasta poate fi de 12 ore, cu începere la ora 14.00 și terminare dimineața, la ora 8.00, după care ziua este liberă. De când sunt medic primar asigur și a doua linie de gardă la domiciliu. Gărzile și orele lucrate peste programul normal de lucru sunt compensate cu bani sau cu zile libere.
Rep.: Dacă ar trebui să luați totul de la capăt, ați alege aceeași cale?
D.A.F.: Da, cred că aș alege aceeași cale, deoarece satisfacțiile profesionale și personale sunt deosebite.
Rep.: Aveți nemulțumiri legate de profesia dumneavoastră. Dacă da, care ar fi acestea?
D.A.F.: O singură nemulțumire aș avea. Mi-aș fi dorit să lucrez într-un centru de terapie intensivă pentru prematuri și nou-născuți.
Rep.: Care sunt cele mai mari satisfacții profesionale și personale?
D.A.F.: Faptul că am reușit să fac și a doua specializare pe Pediatrie, lucru pe care mi l-am dorit de când locuiam în România. Accesul la informație, aparatură și tehnică medicală este diferit față de România, ceea ce îmi permite să acord asistență și îngrijiri medicale la alt nivel. Din punct de vedere personal, programul de lucru, deși foarte încărcat și cu responsabilitate foarte mare, și venitul, îmi permit să îmi organizez timpul altfel, îmi permit accesul la lucruri pe care acasă, în România, nu mi le-aș fi permis. Copiii mei beneficiază de un alt sistem de învățământ, unul mai deschis către nevoile lor.
Rep.: Cum ați descrie experiența UMFST Târgu Mureș pentru un viitor student și ce recomandări aveți pentru tinerii aflați la început de carieră?
D.A.F.: A fost o experiență plăcută și necesară în devenirea mea profesională.
Ce le recomand tinerilor la început de carieră? Să învețe, să citească, să facă cât mai multe gărzi, să fie deschiși și curioși, empatici, pentru că numai astfel poți deveni ceea ce îți dorești: un medic adevărat, apropiat de pacienți și orientat în a acorda îngrijiri medicale. Și să nu uite de viața lor personală.
Rep.: Cum v-a influențat UMFST Târgu Mureș viața profesională și personală?
D.A.F.: M-a ajutat și m-a ambiționat să devin ceea ce sunt, un medic competent.
Rep.: Care este cea mai plăcută amintire legată de Universitatea noastră?
D.A.F.: Viata din cămine, colegii cu care mi-am petrecut șase ani de zile, am împărțit și bune, și rele, am avut emoții la examene, ne-am bucurat de reușite și am legat prietenii.
Rep.: Care considerați că ar fi direcțiile pentru creșterea vizibilității internaționale a UMFST Târgu Mureș? Ați dori să vă implicați în acest proces de creștere a prestigiului la nivel internațional?
D.A.F.: Pregătirea unor medici competenți și deschiși la nou, schimburi de experiență profesională la nivel de cadre didactie, medici și studenți între universități mai mari și mai mici, dar și între clinici universitare, acces facil la informații legate de UMFST Târgu Mureș, organizarea de întâlniri între absolvenți ai UMFST. La a doua întrebare, momentan îmi este greu să vă răspund.
Rep.: La final, vă rugăm să transmiteți un mesaj foștilor profesori și colegi.
D.A.F.: Le doresc multa sănătate și putere de muncă, să fie alături de studenți în devenirea lor ca medici.
Postat de , 02 Nov 2018