„Medicina este ca ușa de la intrarea în UMFST Târgu Mureș: grea și frumoasă”

Reporter: Pentru început, vă rugăm să ne faceți o scurtă prezentare a dumneavoastră. În ce an ați absolvit Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, ce specialitate v-ați ales, de ce ați ales-o și unde vă desfășurați în prezent activitatea?

Alexandru Cioarec: Am absolvit UMFST Târgu Mureș în anul 2016. La vârsta de 14 ani, prin clasa a VII-a, la orele de biologie, mi-am dat seama că mă atrage studiul corpului uman. Am fost mereu pasionat să văd cum funcționează lucrurile, de la jucării și alte lucruri din jurul meu, astfel încât am început prin a strica lucruri încercând să vad cum funcționează, apoi le reparam. Când eram la liceu mi-am dorit să îmi lărgesc orizonturile spre informatică și fizică (mecanică). Am oscilat între inginerie auto și medicină, însă medicina venea puțin mai natural. Am dat examenul de admitere la medicină și am fost admis fără loc, însă prin suplimentarea lucrurilor am reușit să intru la taxă. La admitere simțeam că poate locul meu nu este încă acolo. M-am prezentat în tricou și pantaloni scurți, când toată lumea era formală. Nu mă consideram inferior din punct de vedere intelectual, ci mi se părea că nu sunt destul de harnic pentru medicină. Acest sentiment a durat până când am început să studiem anatomia, mai precis plămânul. Domnul profesor ne-a adresat o întrebare la care colegii mei cu note mari la admitere nu au răspuns. Eu mi-am amintit de o scenă dintr-un film, mi-am făcut curaj și am răspuns. Din anul doi am intrat la buget și pot spune că cel mai mult contează pasiunea și răbdarea.

Rep.: Ce motive v-au determinat să profesați în străinătate? Cum decurge o zi din viața profesională?
A.C.: Am ales să plec din țară pentru că mi-am dorit să am acces la tehnică medicală nouă, să învăț lucruri noi și să mă dezvolt din punct de vedere profesional. Am ales Germania pentru că sistemul de rezidențiat este foarte flexibil și poți schimba oricând specialitatea. Am evitat germana dar am ajuns la concluzia că este compromisul perfect. A contat și partea financiară, dar banii trebuie să fie un produs secundar al dezvoltării personale, nu un scop. Inițial, am plecat în Koln iar apoi s-a ivit o oportunitate în Dortmund, unde am locuit trei luni în spital. Nu a fost ușor, dar acum satisfacțiile sunt mari. Am început cu ortopedia care, deși nu a fost prima mea opțiune, s-a arătat a fi alegerea potrivită. Ziua mea începe cu vizita pe care o fac împreună cu un medic primar. În funcție de program, mă ocup de internări sau intru în sala de operații. M-am bucurat să văd că medici primari cu experiență mi-au acordat încredere. Planul meu este să revin în țară și să construiesc ceva aici, dacă sistemul nu îmi pune piedici.

Rep.: Cum ați descrie experiența UMFST Târgu Mureș pentru un viitor student și ce recomandări aveți pentru tinerii aflați la început de carieră?
A.C.: UMFST Târgu Mureș a reprezentat o experiență frumoasă. UMFST m-a învățat că nimic nu este imposibil. Medicina este ca ușa de la intrarea principală, grea și frumoasă.

Rep.: Care este cea mai plăcută amintire legată de Universitatea noastră?
A.C.: Îmi amintesc cu drag de petrecerile din cămin, de provocările și experiențele prin care care am trecut. Cei șase ani de facultate te schimbă. Crești, evoluezi, ești pregătit pentru viață. Ai parte de profesori buni și foarte buni, oameni dedicați profesiei. În opinia mea, ar trebui reintroduse examenele orale, astfel încât profesorul să poată verifica capacitatea de înțelegere a studentului, nu doar cea de memorare.

Rep.: Care considerați că ar fi direcțiile pentru creșterea vizibilității internaționale a UMFST Târgu Mureș? Ați dori să vă implicați în acest proces de creștere a prestigiului la nivel internațional?
A.C.: Cred cu tărie că studenții străini și noile generații pot aduce o schimbare. Programele de tip Erasmus, congresele și conferințele internaționale, campusul universitar sunt foarte importante pentru creșterea vizibilității Universității la nivel internațional.

Postat de , 02 Nov 2018