„UMF Tîrgu Mureș m-a învăţat să fiu corectă, strictă și conștiincioasă”
Reporter: Pentru început, vă rugăm să ne faceți o scurtă prezentare a dumneavoastră. În ce an ați absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, ce specialitate v-ați ales, de ce ați ales-o și unde vă desfășurați în prezent activitatea?
Elena Martinez Henriquez: Numele meu este Elena Martinez Henriquez şi am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș în anul 2012. În semestrul doi din ultimul an mi-am dorit să ma îndrept spre o carieră în industria farmaceutică şi am profesat un an de zile la Sandoz, în calitate de Supervizor Producţie. Am fost contactată pe parcursul acelui an de doamna prof. Marianne Fillet, directorul Laboratorului de Analiza Medicamentului (LAM) de la Universitatea din Liège. Dânsa mi-a propus o bursă pentru efectuarea unui doctorat în laboratorul său.
Rep.: Ce motive v-au determinat să profesați în străinătate? Cum decurge o zi din viața profesională?
E.M.H.: Mereu mi-am dorit să fac un doctorat pentru a-mi aprofunda cunoştinţele. În plus, imi place foarte mult limba franceză şi propunerea doamnei prof. Marianne Fillet mi s-a părut de nerefuzat în acel moment. Eu avusesem deja un prim contact cu LAM, deoarece am beneficiat de o bursă Erasmus de plasament şi mi-am efectuat lucrarea de licenţă în acelaşi laborator. Ştiam că este foarte bine echipat şi că se investeşte foarte mult în cercetare în Belgia. O zi din viaţa profesională poate însemana ore de muncă în laborator, dezvoltare şi validare de metode analitice, ore de predare/formare sudenţi, participări la congrese plus întâlniri frecvente cu prof. Marianne Fillet care m-a ghidat neîntrerupt şi care m-a susţinut foarte mult.
Rep.: Dacă ar trebui să luați totul de la capăt, ați alege aceeași cale?
E.M.H.: În mod cert aş alege aceeaşi cale. Am învăţat foarte multe, am reuşit să-mi susţin în luna aprilie teza de doctorat şi în Belgia mi-am întâlnit soţul. A fost dificil să trăiesc departe de ţara mea, de familie şi prieteni, însă cred că această experienţă m-a ajutat foarte mult. Am reuşit să-mi dezvolt spiritul analitic, am avut libertatea de a-mi expune părerea, am fost susţinută mult de doamna prof. Fillet, am participat la congrese internaţionale de mare anvergură, mi-am îmbunătăţit mult limba franceză, dar şi limba engleză, căci am prieteni din toate colţurile lumii : Tunisia, China, Australia, Olanda, Chile, Italia, Germania.
Rep.: Aveți nemulțumiri legate de profesia dumneavoastră. Dacă da, care ar fi acestea?
E.M.H.: Cred că profesia de farmacist este cea mai frumoasă. Nu-mi pare rău că am pornit pe această cale.
Rep.: Care sunt cele mai mari satisfacții profesionale și personale?
E.M.H.: Au fost multe momente frumoase oferite de munca desfăşurată în cercetare, începând cu obţinerea bursei de la Fondul Naţional de Cercetare din Belgia, continuând cu articolele publicate în calitate de prim autor în reviste cu un bun factor de impact, primele conferinţe susţinute la congrese şi culminând cu susţinerea tezei de doctorat. Şi pe plan personal am avut noroc. În Belgia mi-am cunoscut soţul (spaniol) şi am şi reuşit să-l conving cât de frumoasă este România. De altfel, ne-am căsătorit în Făgăraş.
Rep.: Cum ați descrie experiența UMF Tîrgu Mureș pentru un viitor student și ce recomandări aveți pentru tinerii aflați la început de carieră?
E.M.H.: UMF Tîrgu Mureș este o universitate de prestigiu. Îmi este foarte dragă şi am avut norocul de a învăţa de la profesori devotaţi şi foarte buni. Domnul prof. Curticapean a fost îndrumătorul nostru de an şi dânsul mi-a deschis „poarta” spre această carieră. Îi sfătuiesc pe studenţi să întrebe cât mai mult, să profite de orice şansă li se oferă şi să–şi dorească să fie cât mai buni.
Rep.: Cum v-a influențat UMF Tîrgu Mureș viața profesională și personală?
E.M.H.: UMF Tîrgu Mureș m-a învăţat să fiu strictă, corectă şi să fac totul cu multă conştiinciozitate. Am avut parte de nişte profesori minunaţi care s-au străduit mult să modeleze o generaţie performantă.
Rep.: Care este cea mai plăcută amintire legată de Universitatea noastră?
E.M.H.: Îmi amintesc cu foarte mare drag de doamna prof. Silvia Duşa. Şi cea mai placută amintire este seara de colinde pe care am organizat-o în anul IV. Este cea mai frumoasă şi mai emoţionantă tradiţie.
Rep.: Care considerați că ar fi direcțiile pentru creșterea vizibilității internaționale a UMF Tîrgu Mureș? Ați dori să vă implicați în acest proces de creștere a prestigiului la nivel internațional?
E.M.H.: Cred că este foarte important ca studenţii să profite de orice şansă li se oferă pentru a merge şi a studia în străinătate. Cred sincer că avem posibilitatea de a face multe lucruri bune împreună. Cred că avem nevoie de studenţi care să meargă în ţările care investesc mult în cercetare şi să vină înapoi cu idei noi, cu idei bune. Să se întoarcă în ţară, să fie susţinuţi şi să colaboreze între ei pentru a putea ajunge să fim şi noi competitivi la nivel internaţional. Mi-aş dori să mă implic în acest proces.
Rep.: La final, vă rugăm să transmiteți un mesaj foștilor profesori și colegi.
E.M.H.: În primul rând, aş dori să-i mulţumesc domnului prof. Augustin Curticăpean pentru susţinerea şi pentru indicaţiile preţioase oferite pe parcursul anilor de studiu, precum şi ulterior. Toţi profesorii mi-au fost dragi şi le mulţumesc pentru munca şi efortul dânşilor. Foştilor colegi le mulţumesc pentru frumoşii ani petrecuţi împreună şi le doresc multe reuşite pe plan profesional şi personal şi sper sa-i revăd pe toţi la întâlnirea de 10 ani.
Posted By , 07 Sep 2018